2014-12-21%2015.50.35.jpg

Tänään kävin taas Ruottissa. Ostin nyt sitä Julmustia oikein mäyräkoiran. Kaksi pulloa juotu ja piti tarkistaa oliko siinä ihan prosentteja. Niin hilpeä olo tuli juomisen jälkeen. Voi veljet. MUTTA...

Asia, josta on pitäny jo tovi kirjotella on tietysti tämän alueen murre. Ja Lapin murre yleensäkin. Täysin tarkkaa kuvaa ei murteista ole, kun niitä on niin monia. Niinku on Savossakin vaikkapa. Mutta jotakin semmosia asioita, joita on tullu vastaan tässä kuukauden aikana täällä Länsi-Lapissa.

Kuten monet tietää niin reissaan aika paljon ja olen tositosi hyvä omaksumaan murteita. Ja nopeasti. Se ei ole mitään 
pilkkaamista tai ivaamista, vaan se vaan tarttuu. Perusjantterina Savon kasvattina puhun tietty Savon murretta. Tai siis 
viännän. Vuan monetpa sannoo etten ennee viännäkkää. No en, kun se on jääny pois. Vuan eipä tartte kun ottoo puhelin kouraan ja soittoo savvoon niin johan alakaa viäntämmää. Notta ni. Meilläpäin puhutaan aevan ommoo murretta, Savonlinnan alueen Savonmurretta, joka on myös paljon Karjalaa. Senpä vuoksi ja muutenkin oon kova höpöttämmään myös Karjalan murretta, jos vain sattuu sammaa murretta puhuva kohilleen. Enempi sitä Etelä-Karjalaa, mutta ei se Pohjoinenkaan vieras ole. Kymenlaaksosta sen verran, että "murteettomalta" alueelta oon omaksunut vain miän ja siän sekä sen, että joka paikkaan lähtään. Ei lähetä. Ja Kotkassa mennään jonneen.

Mutta tämä Lappi, sehän se oli jutun pointti. Oon tässä jo reilun viikon huomannut ajattelevani asioita Lapiksi. No se on
varmaan luonnollista, kun töissäkin pitää osata kommunikoida ymmärrettävästi. Ja niinku asiakas puhuu niin mekin puhutaan. TänHään kävin työpaikalla viettämässä aikaa, ja huomasinpa kesken kaiken juttelevani sujuvasti Lappia asiakkaan kanssa. Ai hurja, kun se tuntu hassulta. H:tkin meni ihan oikheille paikhoilleen ;) Mutta seku vain kun puhhuu.

Lapista monet tietää siis tämän H:n. Sehän ei tule ennen, vaan jälkeen. Heleppo muistoo JänkHä sanasta. Sitten täällä tehhään asioita seku vain tai ihan vasite. Eli niinku teen vain tai teen tarkoituksella. Tekeminen on ruukaamista. Ja niinku on niinkö. Niinkö ruukaat tehjä oli yhen postauksen otsikkoki. 

Muuta jännää:

kinthaat = lapaset
kläpit = lapset
met, tet
olema, menemä

Ei se ole mikhään.

Täällä myös virutetaan asioita. Se ei siis tarkota venyttämistä vaan huutelemista. Hantuuki eli käsipyyhe virutetaan.
Yleisesti naiset on tyäriä. Tai vaimoja. Vaikka ei oliskaan kenenkään tyär tai vaimo. Niinkö virallisesti. Niin ja kaikki miehet täällä ei ole poromiehiä. Yhden vain olen tavannut ja sekin oli vain Enontekiön BB-voittaja. 

 

Lisää Lapin murteista:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Me%C3%A4nkieli


http://www.yourlapland.com/tama-on-lappi/lappi/nain-ne-puhuvat-pikaopas-natiiviksi/


Mitäpä muuta?
Olen nähnyt poroja. Aitauksessa ja tien päällä.
En ole ottanu itelleni poromiestä. Tai Lapin miestä. Tai muutakaan miestä.
Olen tulossa täältä pois, Loppiaisen jälkeen. Se koska tulen takaisin tänne on eri asia.
Osaan vielä lukea kelloa ja kyllä täällä nettikin toimii. Napapiirin rajan ylitettyä palaan taas Etelän aikavyöhykkeelle.
Mummeli on mm. paras <3
Täällä on lunta. Ja pakkasta.

Nyt häätyy käydä unille. Huomenna taas kerran ulkomaille :) puspus.

2014-12-20%2018.14.47.jpg